fredag 22 september 2017

Kommentar till SDS huvudledare

Följande replik skickades in till Sydsvenskan med anledning av att deras huvudledare kritiserar Vellinge kommunfullmäktiges beslut att förbjuda tiggeri. De ville inte publicera repliken i sin helhet:

Sydsvenskans huvudledare kritiserar Vellinge kommunfullmäktiges beslut att förbjuda tiggeri. Argumentationen känns igen från tidigare och kan väl sammanfattas ungefär enligt följande. 

Tiggarna är diskriminerade romer som vi inte har en aning om hur vi ska får deras hemländer att ta ansvar för, men någon lärdom från vår egen välfärdsstats uppbyggnad kan vi inte dra. Vi är egentligen medvetna om att det enda egentligen sättet att i vårt land rå på tiggarnas fattigdom är att ge dem full tillgång till vårt välfärdssystem, men kommer aldrig fungera och därför undviker vi att ta upp den delen. Vi måste därför acceptera att öppet tiggeri är en naturlig del av vår stadsbild för överskådlig framtid. Att förbjuda tiggeri spär på antiziganism, är omänskligt, populistiskt, onödigt kostsamt och inte minst om den hållningen uttrycks av ”välmående Vellinge”, läs ”själviska Vellinge”.

Men, tänk om det faktisk är så att man kanske kan dra några slutsatser från vår egen historia? Att tro att det faktiskt går att hjälpa andra länder att bygga välfärdsmodeller som inbegriper deras allra svagaste och utsatta? Att man kan befara att fortsatt tiggeri kommer att öka fördomar mot romer, även dem som är svenska medborgare? Att man kan vägra acceptera tiggeri eftersom det strider mot allt vad man lärt sig är ett anständigt och hållbart samhälle.  Att man kan tycka att priset för att inte göra något helt enkelt blir för högt? Och att man trots det ändå kan anses vara en vanlig, hygglig människa, oavsett hemkommun?

Tänk tanken åtminstone, så kanske vi kan få en mer konstruktiv debatt och hitta en lösning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar